Cardio nodig om af te vallen?

Heb je aangegeven te willen afvallen? Of je nu praat met familie of vrienden. De kans is groot dat je wordt aangeraden om te gaan fietsen of hardlopen, want zo wordt gesteld ‘daar verbrand je vet mee’. Alhoewel je met fietsen, hardlopen of een andere vorm van cardio-training vet kunt verbranden is het niet de meest effectieve manier. Sterker nog, je hebt helemaal geen cardio-training nodig om af te vallen. Maken we het nog bonter? Ja hoor, je hebt helemaal geen sport nodig om af te vallen en vet te verliezen.

Alles draait om de calorie-inname. De hoeveelheid calorieën die je dagelijks binnenkrijgt. Krijg je minder calorieën binnen dan je nodig hebt? Dan zul je afvallen. Krijg je meer calorieën binnen dan je nodig hebt? Dan zul je aankomen. Krachttraining, cardio-training, en elke andere vorm van beweging zal je calorieën laten verbranden. Door beweging kun je dus je onderhoud verhogen. Stel dat je onderhoud 2200 calorieën is. Je eet dagelijks precies 2200 calorieën. Doordat je dagelijks een half uurtje wandelt verbrand je 130 calorieën, waardoor je op 2070 calorieën uit zult komen (calorie-inname 2200 calorieën min de beweging van 130 calorieën). Hierdoor sta je 130 calorieën in de min en zul je dus afvallen. Beweeg je echter niet, maar eet je dagelijks 2070 calorieën i.p.v. 2200 calorieën, dan zul je op precies hetzelfde resultaat uitkomen. Je hebt dus geen beweging of cardio nodig om af te vallen. Je calorie-inname bepaalt het resultaat. Gebruik cardio-training simpelweg als een stuk gereedschap om je doelen te bereiken. Bereken jouw onderhoud met de Harris-Benedict methode.

Cardio nodig om af te vallen? Nee, maar blijf wel bewegen

Nu zeg ik niet dat je niet moet bewegen. Sport en beweging is niet alleen een hulpmiddel om af te vallen, maar het is ook nog eens goed voor lichaam en geest. Je krijgt meer conditie, voelt je fitter, verlaagt de bloeddruk en je hebt bijvoorbeeld minder risico op hart- en vaatziekten. Daarnaast willen de meeste mensen het perfecte strandlichaam voor de zomer. Voor mannen geldt vaak een gespierd uiterlijk, vrouwen willen mooie lijnen en stevige billen. Dat krijg je natuurlijk niet door niet te gaan sporten. Krachttraining is hierbij noodzakelijk om het ideale lichaam te creëren.

Fitnessbaas

De fitnessbaas is een echte eindbaas. Wekelijks schrijft hij artikelen over fitness, voeding en gezondheid voor fitnessbaas.nl. Geen moeilijke taal of loze beloftes. De fitnessbaas zegt waar het op staat.

Reageer op dit artikel

Loading Facebook Comments ...