Fitness trends van 2017

Een nieuw jaar en nieuwe trends. Weinig sporten zijn zo trendgevoelig als de fitnessbranche. Jaarlijks brengt het “American College of Sports Medicine” een lijst uit met de trends voor het nieuwe jaar. Wat zijn de fitness trends van 2017 die we ook in Nederland gaan merken?

  • Wearables

Activity trackers, gps horloges, smart watches en hartslagmeters staat met stip op 1 bij de fitness trends van 2017. Merken als Fitbit, Garmin, Polar en TomTom hebben diverse wearables die jou kunnen helpen met je vooruitgang. Hartslag, calorieverbruik, stappenteller, connectie met je smartphone of tablet en natuurlijk direct je prestaties delen op je social media pagina’s. Zijn er wearables die jij gebruikt?


  • Body weight training

Sporten zonder dat je ook maar een apparaat of gewicht nodig hebt. Vaak bekend onder de naam “Calisthenics”. Gebruik je eigen lichaamsgewicht om vooruitgang te boeken. Ga naar een speeltuin of een park en leef je uit met dips op een klimrek, pull-ups aan een boom en vergeet ook geen jumping jacks of andere oefeningen voor zowel je spieren als je conditie. Veel steden in Nederland hebben inmiddels speciale parken aangelegd voor calisthenics.

  • HIIT training

High intensity interval training. Kleine conditietrainingen van 15 tot 30 minuten waarbij je afwisselend periodes van hoge intensiteit afwisselt met rust. Hardlopen, fietsen, crosstrainer, roeien of zelfs skeeleren of skateboarden. HIIT kun je overal mee combineren. We hebben al eerder een artikel gewijd aan HIIT training.

  • Krachttraining

Ook het ouderwetse krachttrainen met gewichten is ongekend populair. Mede dankzij sporten als Crossfit en de vele “fitness & health” accounts op Facebook, Youtube en Instagram is krachttraining vandaag de dag weer helemaal in. Opvallend zijn dat ook de ouderwetse krachtoefeningen als de squat en de deadlift weer door veel mensen gedaan worden. Trainen met losse gewichten gaat het dit jaar winnen van de apparaten.

  • Groepslessen

Ook in 2017 zijn groeplessen nog altijd populair. Naast spinning en lessen op muziek zijn Aqualessen (groepslessen in het zwembad) en Crossfit dit jaar zeer populair.

  • Bewegen als medische noodzaak

Bewegen speelt dit jaar een belangrijke rol in de medische wereld. De voordelen van regelmatig bewegen zijn steeds breder bekend, waardoor veel medische specialisten in diverse sectoren een vorm van beweging zullen toevoegen aan behandelplannen voor hun patiënten.

  • Yoga

Een opvallende stijger bij de fitness trends van 2017 is Yoga. Niet alleen geschikt voor het lichaam, maar ook zeer goed voor de geest om te ontspannen. Gezondheid gaat niet alleen om de buitenkant, maar ook om de binnenkant.

  • Personal training

Een andere stijger in 2017 is het gebruikmaken van een personal trainer. Veel mensen zijn er achter dat alleen bewegen niet genoeg is om je doelen te bereiken. Ook voeding en gedragsverandering zijn belangrijk. Een goede personal trainer helpt je bij het totaalpakket. Ben jij op zoek naar een goede personal trainer? Lees dan: Hoe herken je een goede personal trainer?

  • Fitness voor ouderen

Fitness is geschikt voor iedereen. Voor ouderen komen er steeds meer initiatieven om te sporten in een veilige omgeving, waarbij de intensiteit aangepast wordt aan de doelgroep. Deze fitness trend van 2017 hoop ik ook in Nederland te zien opkomen. Het zorgt niet alleen voor sociale contacten en gaat eenzaamheid tegen, maar ouderen krijgen ook een fitter lichaam, waardoor ze op latere leeftijd ook zelfstandig meer kunnen gaan ondernemen.

Fitness trends van 2017 complete lijst

Bekijk de volledige lijst van het American College of Sports Medicine voor de fitness trends van 2017 hier. Welke fitness trends van 2017 mis jij? Laat het ons weten in de reacties! 

Fitnessbaas

De fitnessbaas is een echte eindbaas. Wekelijks schrijft hij artikelen over fitness, voeding en gezondheid voor fitnessbaas.nl. Geen moeilijke taal of loze beloftes. De fitnessbaas zegt waar het op staat.

Reageer op dit artikel

Loading Facebook Comments ...