Hoe herken je een goede personal trainer?

Personal trainers zijn helemaal hip. De bedrijven die personal training aanbieden schieten dan ook als paddenstoelen uit de grond. De kwaliteit is echter lang niet overal even goed. Dit ligt ten dele aan de personal trainers zelf, maar ook aan de verwachtingen van veel mensen die een personal trainer inhuren. Wat doet een goede personal trainer precies? En hoe kun je een goede personal trainer vinden?

Verkeerde verwachtingen van een personal trainer

Veel mensen hebben verkeerde verwachtingen omtrent een personal trainer. Ze verwachten een uur flink afgebeuld te worden en vrijwel meteen resultaten. Dit is niet waar een personal trainer voor staat. De naam “trainer” zegt het eigenlijk al. De definitie van trainer is: “Iemand die mensen oefent in een bepaalde sport”. Een goede personal trainer leert je dan ook de juiste handvatten waar je je aan vast kunt houden voor de rest van je leven. Niet alleen qua voeding en gedrag, maar ook qua sporten zelf. Dit betekent dat naast de praktijk, waar je zelf aan het sporten bent, ook veel ruimte moet zijn voor theorie met betrekking tot fitness (houding en techniek, het opbouwen van een trainingsschema), voeding (wat heeft ons lichaam nodig en hoe zit het met de macro-nutriënten als eiwitten, koolhydraten en vetten?) en het mentale aspect. Veel sporters zitten hier niet op te wachten. Ze betalen voor een uur personal training en willen dan ook gewoon een volledig uur aan de slag. Mijns inziens snap je dan het idee van een personal trainer niet helemaal.

Een goede personal trainer maakt zichzelf overbodig

Een personal trainer doet goed zijn werk als die zichzelf op den duur overbodig maakt. Commercieel gezien natuurlijk niet handig voor een personal training bedrijf, maar wel waar een goede personal trainer voor moet staan. Het maken van de juiste keuzes wat betreft voeding, leren over eiwitten, koolhydraten en vetten, het opbouwen van een trainingsschema, het leren van de juiste techniek voor oefeningen, maar ook het mentale aspect door regelmatig te praten met de sporters en altijd te kiezen voor een persoonlijke aanpak. Een goede personal trainer dient de sporter echt te leren kennen en te weten wat hem of haar bezig houdt, waarom bepaalde keuzes gemaakt worden, welke problemen er tegenaan gelopen worden en natuurlijk hoe er betere keuzes gemaakt kunnen worden. Zo wordt ook het mentale aspect door middel van een persoonlijke aanpak verbeterd.

Praktijk én theorie!

Een goede les van een personal trainer bestaat uit theorie en praktijk. Natuurlijk is er ruimte om te sporten, maar er hoort ook zeker een groot deel van de les ingepland te worden voor bijvoorbeeld de juiste houding en techniek, het vergroten van de kennis over voeding en wat dit met ons lichaam doet, maar ook bijvoorbeeld goede voedings- en trainingsschema’s leren maken. Wanneer jij als sporter zelf aan de slag kunt met zelfstandig sporten met de juiste techniek, zelf een voedings- en trainingsschema kunt maken en je er aan kunt houden, dan heeft de personal trainer goed werkt verricht en jou geholpen aan een gezonde leefstijl waar je de rest van je leven iets aan hebt. Een personal trainer zorgt dus voor resultaat op het fysieke en het mentale vlak.

Geen tijd en een druk leven

Als weerwoord op mijn ideeën omtrent een personal trainer krijg ik vaak het gebrek aan tijd te horen. Mensen hebben weinig tijd en een druk leven, dus een uur afgebeuld worden door een personal trainer is daarom precies wat ze zoeken. Dat is natuurlijk je goed recht en geheel je eigen keuze. Weet echter dat er geen “Quick-fix” is. Je verandert geen gewoontes door simpelweg een uur lang de oefeningen op te volgen van jouw trainer. Wil je echt wat bereiken dan zul je daar zelf ook moeite voor moeten doen. Je kennis moet vergroot worden in niet alleen de oefeningen en voeding, maar ook alles daaromheen. Het geeft je ongetwijfeld een goed gevoel om een dure personal trainer in te huren om een uur afgebeuld te worden, maar je had in dat geval ook een veel goedkoper Bodypump of Spinning lesje kunnen volgen.

Aandachtspunten om een goede personal trainer te herkennen

Zoek je een personal trainer en wil je weten of hij of zij je kan helpen met jouw doelen? Kijk dan eens naar de onderstaande aandachtspunten. Je doet er altijd wijs aan om verschillende personal trainers met elkaar te vergelijken en niet gelijk voor de eerste de beste trainer te kiezen. Kijk ook naar de resultaten die de personal trainer behaald heeft met zijn of haar andere cliënten.

Een personal trainer dient zelf achter een gezonde leefstijl te staan. Is jouw personal trainer 30 kilo te zwaar? Of waait hij of zij weg bij windkracht 4? Dan kun je wellicht beter verder zoeken. Hoe kun je nu leren van een personal trainer die zelf niet achter zijn of haar methodes staat?

Kijk naar de opleidingen en certificaten. Je hebt geen opleiding nodig om jezelf personal trainer te mogen noemen. Het is geen beschermde titel. Veel trainers hebben enkel een Fitness A diploma en dat is simpelweg niet voldoende. De kwaliteit van de fitnessopleidingen in Nederland zijn over het algemeen zeer laag en hebben nauwelijks aandacht voor gezonde voeding of het trainen met losse gewichten. Internationale opleidingen als ACE, NASM, ISSA, ACSM of NSCA staan internationaal goed aangeschreven. Toch hoeft de juiste opleiding niet altijd te betekenen dat een trainer goed is. Iemand met meer dan 10 jaar ervaring kan heel goed veel meer kennis in huis hebben dan iemand met een opleiding of certificaat. Een personal trainer leert niet alleen uit de theorie, maar eigenlijk veel meer uit de praktijk.

Een duurdere personal trainer betekent geen betere personal trainer. De prijs zegt in deze beroepsgroep niets over de kwaliteit. Kijk daarom of je mensen kunt vinden die ervaring hebben met de desbetreffende trainer. Vraag naar hun resultaten en ervaringen en vergelijk diverse personal trainers.

Niet alleen aandacht voor sport, maar ook voor voeding en het mentale aspect. Een personal trainer dient voor een totaalpakket te zorgen. Voeding bepaalt voor 80% het eindresultaat ten opzichte van de oefeningen. Het mentale aspect is misschien nog wel belangrijker.

Val niet voor loze beloftes. Een trainer die jou belooft om 10 kilo spiermassa in 3 maanden tijd aan te komen of juist 10 kilo vet in 2 maanden te verliezen kun je niet serieus nemen.

Jij staat in het middelpunt. Niet jouw portemonnee. Zoals hierboven ook al genoemd werkt een trainer als iemand die jou dingen leert. Ieder mens is uniek en vraagt vaak om een andere aanpak. Een goede personal trainer maakt zichzelf overbodig, doordat hij of zij jou alles geleerd heeft om zelfstandig aan de slag te kunnen gaan met fitness, voeding en het mentale aspect. Een personal trainer moet oprecht zijn en niet alleen geïnteresseerd in het geld van jouw portemonnee door je direct allerlei extra lessen en supplementen te verkopen.

Foto: Courtney Boyd Myers – Creative Commons license

Fitnessbaas

De fitnessbaas is een echte eindbaas. Wekelijks schrijft hij artikelen over fitness, voeding en gezondheid voor fitnessbaas.nl. Geen moeilijke taal of loze beloftes. De fitnessbaas zegt waar het op staat.

Reageer op dit artikel

Loading Facebook Comments ...