Maak je eigen dip station voor €30,-

Voor een volledige thuisgym met een squatrek, halterbank, halterstang, gewichten en eventuele aanvullende apparaten zul je diep in de buidel moeten tasten. De Fitnessbaas gaf al eerder aan dat het mogelijk is om een thuisgym in huis te halen voor minder dan 500 euro. Alhoewel je hiermee goed uit de voeten kunt zul je op den duur altijd meer willen. Wat doe je dan? Tast je weer diep in de buidel of ga je zelf aan het klussen? De Fitnessbaas zocht uit of het mogelijk is om een dip station te maken voor €30,-. Een zoektocht op het internet leert dat het goedkoopste budgetmodel in de winkel ongeveer €60,- kost. Wil je een dip station van sportschoolkwaliteit? Dan loopt het al snel op in de honderden euro’s. Dat kan goedkoper!

Op een dip station doe je “dips”, wat een compound oefening is voor de borst, de triceps en de voorkant van de schouder. Het is een complete oefening die perfect als aanvulling op je “chest-workout” dienst kan doen naast bijvoorbeeld de (dumbbell) bench press en de incline (dumbbell) press. In feite heb je hier niet zoveel voor nodig. Er zijn geen bewegende delen. Je hebt een stabiel frame nodig met aan de linker- en rechterkant een verhoging wat je vast kunt pakken. In feite is een dip station een kleinere versie van een brug met gelijke leggers, zoals we bij turnen zien.

Na verschillende dip stations via internet te hebben gekeken kreeg ik een idee hoe het frame moest gaan worden. Een schets met afmetingen werd gemaakt en toen kwam de zoektocht naar materialen. De opdracht: Een stevig dip station maken voor zo min mogelijk geld. Op naar de bouwmarkt dus…

Benodigdheden voor het dip station

De volgende materialen en gereedschappen heb ik uiteindelijk gebruikt voor het dip station:

Materialen

6 houten balken in de afmetingen 44 x 69 x 2100mm a €2,94 per stuk
Ronde stalen buis 22 x 1.2mm, 1 meter a €4,59
40 schroeven 5×80 RVS a €11,55

Totaal: €33,59

Gereedschap

Cirkelzaag, decoupeerzaag of handzaag
IJzerzaag
Boormachine
Rolmaat

Bouwtekening

De volgende tekening heb ik gebruikt voor de afmetingen. Is iets niet helemaal duidelijk in het onderstaande verhaal en de afbeeldingen? Kijk dan terug naar deze 2 schetsen van de voorkant en de zijkant om weer op het juiste pad te komen.

schets voorkant


schets zijkant

Maak je eigen dip station

De eerste balk zaag je precies in het midden door, zodat je 2 stukken van 105 centimeter hebt. Dit is de basis van het dip station. Zorg vervolgens voor 4 stukken van 90 centimeter en 4 stukken van 50 centimeter. De 4 balken van 90 centimeter zijn de verticale balken. De 4 balken van 50 centimeter zijn de horizontale balken. Ook zaag je 4 korte stukken van 15 centimeter af. Deze 12 stukken samen vormen het geraamte van het ontwerp.

Plaats een stuk van 50 centimeter plat op de grond. Pak 2 balken van 90 centimeter en plaats deze aan beide uiteinden van de balk van 50 centimeter. Even voorboren en vervolgens een schroef erin. Bovenaan doe je hetzelfde met een andere balk van 50 centimeter, maar deze plaats je niet helemaal bovenaan. Zelf zit ik 9 centimeter lager. Bovenop de bovenste balk plaats je links en rechts een balkje van 15 centimeter. Alles aan elkaar bevestigen door even voor te boren en vervolgens een schroef er doorheen. Voor het geval dit bovenstaande als Chinees in je oren klikt, wat ik me goed voor kan stellen, hierbij een afbeelding, gemaakt met dikke vette Paint skills.

deel 1 frame

Klik voor de vergroting.
De grijze strepen zijn de plekken waar een schroef in moet.

Gelukt? Mooi, dan mag je hetzelfde nog een keer maken. We hebben er tenslotte 2 nodig, links en rechts.

 

 

deel 2 steunbalkNu plaatsen we beide delen op de 2 onderste 105 cm steunbalken. Zelf heb ik 50 centimeter ruimte in het midden overgelaten om zelf te kunnen dippen. Zorg dat zowel een deel van de 50 cm balk als de 90 cm balk op de onderste 105 cm balken steunen. Zo is het frame het stabielst. Ter verduidelijking hiernaast een afbeelding. Vanuit de onderkant van de steunbalk 2 schroeven omhoog in de 90 cm balk. Dit doe je per kant, dus 8 schroeven in totaal. Nu is het frame klaar. Behoorlijk instabiel nog, vind je niet? Daarom gaan we nu zorgen voor de steun door 2 schuine balken toe te voegen.  Deze zijn 65 centimeter van lengte, maar dienen schuin afgezaagd te worden. Zowel aan de linkerkant, als aan de rechterkant, plaats je een schuine balk, in tegenovergestelde richting. Onderaan moet de balk precies in de hoek vallen, dus dit betekent dat het in een punt met een hoek van 90 graden afgezaagd dient te worden. Hoe doe je dit? Gewoon de balk ernaast houden op de juiste plek en zowel de hoek onderaan als het schuine deel bovenaan aftekenen. Vervolgens precies afzagen volgens het afgetekende deel. Zie de foto’s voor het aftekenen.

aftekenen deel 1aftekenen deel 2

Steunbalken voor de stevigheid

Bij het plaatsen van de schuine steunbalken ook weer even voorboren voordat je het geheel vast gaat schroeven. Zit het vast? Dan zul je merken dat het geheel al een stuk steviger staat. We gaan echter nog 4 kleine steunbalkjes plaatsen aan de buitenkant van de verticale 90 centimeter balken op de 105 centimeter balken. Bij mij kwam dit uit op 34 cm per balk op het langste deel. Ook hier weer simpelweg de balk ernaast houden, aftekenen en zagen. Deze schroef je vervolgens ook weer vast. 1 schroef bovenin het 34 centimeter balkje op de 90 cm balk en onderaan in de 105 cm balk.

Nu is het frame helemaal klaar en moeten we alleen nog de stalen buis erop zetten. Dit is als het ware het handvat, van waaruit jij dips kunt doen. Voordat je de stalen buis kunt plaatsen moet deze precies in het midden doorgezaagd worden met een ijzerzaagje. Nu heb je 2 stukken van 50 cm. Dit past perfect op de 15 cm balkjes, tussen de 90 cm balk in. Dit deel is namelijk, als je het goed gedaan hebt, ook precies 50 centimeter tussen beide zijden. Het zal je opvallen dat de stalen buis niet echt stabiel ligt. Het rolt gewoon over de 15 cm balkjes heen. Wat nu? Mijn eerste idee was om een rond gat te maken in de zijbalken (90 cm). Hierdoor zou de stalen buis precies klem liggen. Hier had ik niet het juiste gereedschap voor, dus heb ik een platte schroevendraaier en een hamer gepakt en een geul over de 15 cm balken gemaakt. Gewoon het hout eruit schaven. Hierdoor paste de stalen buis er precies tussen en lag deze stabiel. Vervolgens aan de buitenkant van de 90 cm balk een schroef door de balk, en in het binnenste van de stalen buis. Dit doe je aan elke kant (4 keer in totaal) en je bent klaar. Jouw eigen dip station is klaar voor gebruik. Als je het goed gedaan hebt ziet jouw dip station er als volgt uit:

dip station foto 2 dip station foto 3 dip station foto 1

Betere handvaten

Na gebruik viel het me op dat die stalen buis niet echt lekker vasthoud tijdens het dippen. Voor kleine handen misschien geschikt, voor grotere handen is het net te klein. Je kunt dit op verschillende manieren oplossen. Plaats een stuk foam om de buis met daaronder dubbelzijdige tape. Vervolgens gripper tape er strak overheen en de handvaten zijn in een mum van tijd ruim 2 keer zo dik. Zelf heb ik gekozen voor 2 doeken er omheen gedraaid. Ik heb het dip station laten testen door verschillende mensen tussen de 55 en de 85 kilo. Dit ging prima. Of het echter ook geschikt is voor mensen van 100 kilo of meer durf ik niet te zeggen. Je kunt altijd kiezen voor dikkere balken in plaats van het door mij gekozen hout. Dat komt de stevigheid altijd ten goede.

Totaalbedrag maak je eigen dip station

Mijn totaal kwam uit op €33,58. Dat is net boven het budget van €30,-. Ik hield echter nog een flink stuk hout over, dus die kosten kunnen er in principe weer vanaf. De schroeven waren iets duurder dan begroot, dus kwam ik net niet uit op de €30,-. Voor die paar euro extra heb je echter nog steeds een uitstekend budget dip station. De Fitnessbaas heeft 2 linkerhanden als het op klussen aan komt, dus er zijn ongetwijfeld manieren om een beter of steviger model te maken. Dit model voldoet echter prima aan mijn eisen. Als ik een dip station kan maken, dan kan jij het zeker ook. Succes met klussen en laat de Fitnessbaas weten of het ook jou gelukt is om een eigen dip station te maken!

Fitnessbaas

De fitnessbaas is een echte eindbaas. Wekelijks schrijft hij artikelen over fitness, voeding en gezondheid voor fitnessbaas.nl. Geen moeilijke taal of loze beloftes. De fitnessbaas zegt waar het op staat.

Reageer op dit artikel

Loading Facebook Comments ...