Thuis fitness, is dat wel effectief?

Regelmatig zie ik online mensen met de vraag of je ook thuis goed kunt trainen. Vaak beantwoorden mensen deze vragen met een stellig nee. “Thuis fitness is niks, je moet gewichten tillen en naar de sportschool.” Alhoewel je in de sportschool waarschijnlijk beter en effectiever kunt trainen dan thuis, is thuis fitness ook weer niet zo nutteloos als veel mensen beweren. Sterker nog, met een paar kleine aankopen kun je thuis prima trainen! We gaan in dit artikel uit van fitness, dus met gewichten. Wat heb je nodig om thuis effectief te kunnen trainen?

Shopping list thuis fitness

  • Dumbbells
  • Bankje

Dat is alles? Ja, meer heb je niet nodig om te beginnen met thuis fitness! Schaf dumbbells aan die je zelf kunt aanpassen. Koop 2 dumbbells die minimaal tot een gewicht van 15 kilogram gaan, meer is altijd beter, maar wel een flink stuk duurder. Deze dumbbells kun je helemaal aanpassen aan jouw niveau. Begin met 2 kilo en werk jezelf omhoog naar de 15 kilo. Een bankje heb je nodig voor specifieke oefeningen voor de borst, maar kunnen ook ondersteunen in oefeningen met de rug, schouders en armen. Een goed bankje met een stel dumbbells kun je natuurlijk nieuw kopen, maar met weinig geld kun je ook op marktplaats of bij de kringloopwinkels kijken.

Oefeningen voor thuis fitness

Dumbbells helpen je om oefeningen te doen voor het gehele lichaam. Voor de benen kun je denken aan dumbbell squats en lunges, voor de rug de dumbell deadlift en rows, voor de borst kun je prima bankdrukken met deze gewichten en ook de schouders en armen zijn prima te trainen. In een later artikel komt de fitnessbaas terug op een goed schema voor thuisfitness.

Gewicht te licht geworden, en nu?

Na verloop van tijd ben je toe aan een zwaarder gewicht, maar je aangeschafte dumbbells gaan maar tot 15 kilo. Wat nu? Mannen zullen hier in het algemeen sneller aan toe zijn dan vrouwen. Je kunt prima fitter worden met dit setje dumbbells en ook zeker wat spiermassa aankomen. Toch, als je echt veel progressie wilt maken zul je over moeten naar de zwaardere gewichten. Je kunt dan naar de sportschool gaan, maar je kunt ook thuis verder trainen met de juiste aankopen. Een squatrek in combinatie met een halterbank is een goede start. Schaf een goede stang aan met voldoende gewichten. Nieuw zul je voor goed materiaal toch al gauw op de €500,- moeten rekenen, maar ook hier biedt tweedehands een uitkomst via marktplaats of kringloopwinkels. Voor dit bedrag kun je voldoende apparatuur in huis halen om effectief te trainen, zoals je in dit artikel kunt lezen. Een goede sportschool kost al snel €30,- tot €50,- in de maand. Het juiste materiaal aanschaffen en je hebt het er in één jaar al weer terugverdiend. Thuis fitness kan zeker goed en effectief gebeuren, maar je zult wel de portemonnee moeten trekken. Verder kun je het zelf zo duur maken als je zelf wilt.

Fitnessbaas

De fitnessbaas is een echte eindbaas. Wekelijks schrijft hij artikelen over fitness, voeding en gezondheid voor fitnessbaas.nl. Geen moeilijke taal of loze beloftes. De fitnessbaas zegt waar het op staat.

Reageer op dit artikel

Loading Facebook Comments ...