Thuis fitness op een budget van 500 euro

Een goede sportschool heeft alle gewichten die je nodig hebt. Voor een vast bedrag per maand kun je daar (meestal) onbeperkt gebruik van maken. Toch kan een abonnement op de sportschool flink in de kosten gaan lopen, helemaal als je het berekend over de komende jaren. Vind je een sportschool te duur? Moet je vele kilometers rijden naar een goede sportschool? Heb je het simpelweg te druk om een sportschool te bezoeken of erger je je voortdurend aan de drukte waardoor jij niet jouw oefeningen kunt afwerken? Je hoeft geen sportschool te bezoeken om te werken aan jouw lichaam. Thuis fitness is ook een oplossing. We hebben het dan niet over opdrukken en kleine dumbbells voor een biceps curl, maar alles wat je nodig hebt om dezelfde progressie te kunnen maken als in een goede gym. Vandaag deel 1 van de “Thuis fitness op een budget” serie. Dit keer voor de kleine portemonnee met thuis fitness op een budget van 500 euro.

Wat heb je nodig voor thuis fitness op een budget van 500 euro?

Het bedrag van 500 euro zal voor sommige mensen even schrikken zijn. Dat is toch geen klein budget? Wil je kwaliteit in huis halen dan kost dat altijd geld. Gewichten zijn duur en 500 euro is dan ook het minimum bedrag om een goede start voor jouw homegym te kunnen maken. Het is belangrijk om alle grote compound oefeningen in jouw workout schema te kunnen maken. Je hebt dus in ieder geval het volgende nodig:

  • Halterbank (voor het bankdrukken)
  • Haltersteunen (voor het squatten)
  • Halterstang
  • Dumbell stang 2x
  • Halterschijven

Hierbij houden we rekening met het formaat, aangezien niet iedereen veel ruimte in huis beschikbaar heeft om alle spullen kwijt te kunnen.

Marbo Sport MS- L102 halterbank

Marbo Sport MS-L102Bij het uitzoeken van een halterbank kun je kiezen uit een los bankje of een bankje dat ingebouwd is tussen de haltersteunen. Dit laatste is dan wel een 2-in-1 apparaat, maar hierdoor ben je vaak niet flexibel genoeg met andere oefeningen. Een squat is bijvoorbeeld onmogelijk in een halterbank met vaste steunen. Hierdoor kiezen we voor een los bankje. Het Poolse merk Marbo Sport heeft een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding. Wij kiezen voor de Marbo Sport MS-L102. Dit flexibele bankje heeft een belastbaarheid van 300 kg en heeft een instelbare rugsteun, zodat je decline, horizontaal, incline en verticaal kunt pressen. Dit bankje komt uit de semi-pro lijn van Marbo. Het is niet de goedkoopste, maar ook niet de duurste trainingsbank in hun assortiment. Door de stevige kwaliteit en de hoge belastbaarheid kun je met de Marbo Sport MS-L102 trainingsbank wel even vooruit. Tevens is dit bankje naar wens uit te breiden met een leg curl/extension of een biceps curl accessoire.

 

De Marbo Sport MS-L102 halterbank is verkrijgbaar voor €139,-* bij Sportbay.nl en €149,-* bij Fitness-Seller.nl

Marbo Sport MS-S108 Haltersteunen

Marbo Sport MS-S108 haltersteunenEen beperkt budget laat je zo flexibel mogelijk zijn. We kiezen daarom voor 2 losstaande haltersteunen die in hoogte verstelbaar zijn. Zo kun je niet alleen squatten, maar ook prima bankdrukken. Toegegeven, het is vaak wat minder stabiel dan een vaststaand squatrek of halterbank met vaste steunen, maar wel goedkoper. Je kunt prima compound oefeningen met losse haltersteunen uitvoeren. Tip: Vraag altijd een spotter voor de veiligheid bij het uitvoeren van de oefeningen. We kiezen voor de haltersteunen nogmaals voor het Poolse merk Marbo Sport. De Marbo Sport MS-S108 zijn belastbaar tot 300kg (passen daardoor goed bij de bovenstaande trainingsbank) en zijn in hoogte verstelbaar van 89 tot 156 cm. Tevens kun je de halterschijven aan de onderkant ophangen, zodat deze niet rond blijven slingeren. De Marbo Sport MS-S108 is redelijk zwaar en daardoor voor losse haltersteunen relatief stabiel.

 

De Marbo Sport MS-S108 haltersteunen zijn verkrijgbaar voor €129,-* bij Fitness-Seller.nl en Sportbay.nl.

Halterstang 200 cm

Halterstang 200 cmBij een halterstang heb je de keuze uit een diameter van 30mm of 50mm voor het schijfopnamedeel. Alhoewel 50mm voor officiële wedstrijden gewichtheffen en powerliften worden gebruikt, zijn deze duurder in de aanschaf. Voor onze thuis fitness op een budget van 500 euro kiezen we daarom voor 30mm in diameter. De trainingsbank en de haltersteunen hebben al een aardige hap uit het budget genomen. Daarom kiezen we hier voor een 200 cm standaard halterstang met veersluitingen. Deze halterstang is belastbaar tot 200 kg.

 

De 200cm halterstang is verkrijgbaar voor €32,90* bij Fitness-Seller.nl.

Dumbellstang 45 centimeter

Dumbellstang 45 cmNaast een halterstang hebben we ook 2 dumbell stangen nodig. Ook hier kiezen we voor 30 mm, zodat we dezelfde gewichten van de halterstang ook bij de dumbell stangen kunnen gebruiken. We hebben gekozen voor een dumbellstang met schroefdraad van 45 cm met een belastbaarheid van 100 kg. We nemen er gelijk 2, zodat we in iedere hand met een dumbell kunnen trainen.

 

Eén dumbell stang kost €11,50* bij Fitness-Seller.nl. We hebben er 2 nodig, dus komt dit uit op €23,-.

 

Halterschijven 100 kg

Halterschijven 100 kgWe hebben nu alles in huis om te kunnen starten, behalve de gewichtsschijven. Toch best een essentieel onderdeel van het thuis trainen op een budget. Tot zover zitten we op €323,90. Hierdoor hebben we nog €176,90 over voor de gewichtsschijven. Schijven zijn vaak voordelig te koop in voordeelsets. Toch zal dit de grootste hap uit het budget nemen. Kunststof-gripper schijven zijn het goedkoopst in de aanschaf. Alhoewel ze prima voldoen voor bankdrukken en squatten, gaat het bij deadliften toch fout. Het materiaal is niet stevig genoeg om de klappen op te vangen. Daarom kiezen we voor het stevigere gietijzer. Nog steeds relatief goedkoop en ook gietijzer moet je niet te hard laten vallen, maar het compactere formaat speelt ook een rol. De gewichtsschijven moeten ook op de dumbell stangen passen. Plaats een 10 kilo gripper-kunststof plaat op een dumbell stang en deze is zo groot dat je er niets mee kunt. Gietijzer is daarom veel beter en past zowel op de halterstang als de dumbell stangen.

 

Een voordeelset van 100 kg is verkrijgbaar voor €179,-* bij Fitness-Seller.nl.

Goede start voor thuis fitness

Totaal komen we uit op €502.90. Een budgetoverschrijding van €2,90. Ik keur het goed. Dit is echt het minimale wat je nodig hebt om thuis te kunnen trainen. Heb je meer budget beschikbaar? Dan kun je ook eens denken aan een Power Tower om pull-ups en dips te kunnen uitvoeren of een Lat pulley. Een Powercage is op de langere termijn een betere investering dan haltersteunen, maar helaas te duur voor thuis fitness op een budget van 500 euro. Ben je serieus aan het trainen? Dan zullen de 100 kg schijven al snel niet meer genoeg zijn. Ook dan zul je uit moeten breiden. Voor een beginner is de bovenstaande set voor thuis fitness op een budget van 500 euro echter een mooie start. Succes met sporten!

*Dit zijn de actuele prijzen tijdens het schrijven van dit artikel. Prijzen kunnen in de toekomst veranderen.

Foto: rcvictorino – Creative Commons License

Fitnessbaas

De fitnessbaas is een echte eindbaas. Wekelijks schrijft hij artikelen over fitness, voeding en gezondheid voor fitnessbaas.nl. Geen moeilijke taal of loze beloftes. De fitnessbaas zegt waar het op staat.

Reageer op dit artikel

Loading Facebook Comments ...