Waarom is sporten gezond?

Sporten is goed voor de gezondheid. Iedereen zegt het, dus dan moet het wel waar zijn toch? De overheid heeft in het verleden ook diverse spotjes op de televisie en radio vertoond waarin iedereen werd opgeroepen om minimaal 30 minuten per dag te bewegen. De fitnessbaas duikt in op deze stelling en vertelt je waarom sporten gezond is.

Vroeger kregen we genoeg lichaamsbeweging

Voor de jaren 50 van de vorige eeuw kreeg vrijwel iedereen nog genoeg lichaamsbeweging. Men werkte op het land, in fabrieken en moest ook in huis de nodige arbeid verrichten om goed te kunnen wonen en leven. Tegenwoordig zijn er veel beroepen waar men zit. We halen voorgesneden groentes en aardappels uit de supermarkt en in huis hebben we allerlei apparaten die het leven gemakkelijker maken. Lichaamsbeweging is vrijwel niet meer nodig om te kunnen leven. Alhoewel het ons leven gemakkelijker heeft gemaakt, heeft het ook zeker een keerzijde. We bewegen veel te weinig. Dat terwijl beweging en sporten gezond is. Waarom doen we het dan niet? Alhoewel we vroeger veel meer zelf moesten doen, en tegenwoordig veel minder, zijn onze levens toch veel drukker geworden. Niet voor niets is stress inmiddels volksziekte nummer 1. Toch is het belangrijk om tijd vrij te maken voor sport en beweging. De fitnessbaas geeft je 8 redenen waarom sporten gezond is.

8 redenen waarom sporten gezond is

 1. Sport en bewegen vermindert gezondheidsrisico’s
  Regelmatig bewegen en sporten vermindert de kans op een hoge bloeddruk en een hoog (slecht) cholesterol. Het vermindert de risico’s op hart- en vaatziekten, diabetes en botontkalking. Volgens enkele onderzoeken helpt bewegen en sporten ook bij het verminderen van de kans op sommige soorten kanker.
 2. Sport en bewegen helpt bij psychische klachten
  Sport en beweging helpt niet alleen lichamelijke gezondheidsproblemen problemen, maar ook geestelijke problemen. Sporten en beweging kan stress doen verminderen en kan helpen bij depressies. Sterker nog, mensen met een depressie worden juist vaak aangeraden om meer te bewegen en te sporten tijdens de behandeling. Niet alleen lichamelijk, maar ook mentaal is sporten gezond.
 3. Sport en bewegen helpen het gewicht op peil te houden
  Al dat stilzitten is niet bevorderlijk voor ons gewicht. Ons metabolisme heeft baat bij beweging en wanneer het dat niet krijgt, zal de stofwisseling langzamer werken dan nodig is. Het gevolg is dat de kilo’s er aanvliegen. Steeds meer mensen in Nederland hebben obesitas. Regelmatig sporten en/of bewegen helpt om het gewicht op peil te houden.
 4. Sporten zorgt voor een beter humeur
  Tijdens het sporten maakt je lichaam endorfine aan. Dit stofje werk niet alleen pijnstillend, maar zorgt direct voor een goed gevoel. Je hebt meer energie en zit lekkerder in je vel. Het helpt dan ook zeer goed tegen stress.
 5. Sport zorgt voor meer energie
  Regelmatig sporten zorgt voor een betere conditie en goede spieren. Je houdt het langer vol en daar heb je ook in het dagelijks leven direct profijt van. Je tilt de boodschappentassen makkelijker en kan wandelen en fietsen beter volhouden.
 6. Sport en bewegen kan helpen tegen pijntjes
  Heb je al jaren last van rugpijn of een vreemde pijn in de schouder? De spieren goed aan het werk zetten kan helpen om deze kwaaltjes te laten verdwijnen. Doordat wij vaak zittend werk verrichten worden de spieren simpelweg te slap. Sterke rug- en schouderspieren kan daarom heel goed helpen om rugpijn en/of schouderpijn te doen verdwijnen.
 7. Sport en bewegen helpt je beter slapen
  Altijd moeite om in slaap te vallen of slaap je heel licht? Regelmatig sporten en bewegen zorgt voor een betere en een diepere slaap. Zo krijg jij veel beter je welverdiende nachtrust
 8. Sport en bewegen helpt je aan nieuwe sociale contacten
  Regelmatig naar je sportclub zorgt ervoor dat je nieuwe mensen leert kennen. Wie weet ontmoet jij een leuke vriend of vriendin.

Zoals je ziet zijn er genoeg redenen op te noemen waarom sporten gezond is. Hierbij moet de fitnessbaas je er wel bij vertellen dat, bij lichamelijke klachten of ziektes, je niet gelijk als een baas begint te sporten. Overleg eerst met je huisarts als je wilt gaan sporten. Heb jij nog meer redenen waarom sporten gezond is? Plaats ze in de reacties hieronder! Help mensen te overtuigen van de voordelen van sporten op de gezondheid.

Fitnessbaas

De fitnessbaas is een echte eindbaas. Wekelijks schrijft hij artikelen over fitness, voeding en gezondheid voor fitnessbaas.nl. Geen moeilijke taal of loze beloftes. De fitnessbaas zegt waar het op staat.

Reageer op dit artikel

Loading Facebook Comments ...