Interview met Maya Nassar

De Nederlands-Libanese Maya Nassar is hard op weg om één van de succesvolste vrouwen in de fitnesswereld te worden. Ze heeft succes als (bikini-)fitnessmodel, bereikt dagelijks tienduizenden mensen via haar social media kanalen en haar Start Living Right platform, presenteert het programma Get Fit op MTV Lebanon en heeft sinds enige tijd een eigen sportschool.

Geboren in Long Island, New York heeft Maya een Libanese vader en een Nederlandse moeder. Ze groeide op in Nigeria en is via Londen uiteindelijk in Libanon terecht gekomen. Ze is personal trainer en voedingsdeskundige en is de eerste vrouwelijke atlete die uit mocht komen voor een Arabisch land in de categorieën bodybuilding en (bikini-)fitness.

De Fitnessbaas sprak Maya Nassar over fitness voor vrouwen in de Arabische wereld, haar ervaringen met trainen tijdens de zwangerschap en haar toekomstige doelen. Maya is niet altijd zo fit geweest. In haar tienerjaren worstelde ze met haar gewicht. In 2010 gooide ze het roer om en verloor ze 20 kilogram. Dit was het startpunt voor haar successen van de afgelopen jaren.

Hoe het allemaal begon…

Wat was de aanleiding waardoor je besloot het roer om te gooien en te starten met een gezonde lifestyle?

Om eerlijk te zijn was ik echt een onbenul op het gebied van sport en voeding. In Nigeria was ik wel een actief kind, ik rende veel rond en deed veel aan paardrijden. In Libanon was het leven wel anders. Kinderen spelen niet echt buiten. Ik werd ook ouder en tieners bewegen nou ook niet altijd heel veel. Wat ik wel veel deed was eten, haha! Ik at veel junkfood en pasta. Waar dat vroeger geen probleem was kwam ik in mijn late tiener-jaren en begin 20’er jaren wel aan. Ik was gewoon niet gezond en paste mijn lievelingskleding niet meer. Ik werd ook onzeker en zat gewoon niet lekker in mijn vel door mijn gewichtstoename. Op het moment dat ik een stretchy sportbroek niet eens meer over mijn heupen kreeg, welke ik een jaar daarvoor nog wel paste, toen was ’t klaar. Ik moest en zou verandering in mijn leven brengen en een gezondere lifestyle toepassen. Ik deed online research en werd vooral geïnspireerd door bodybuilder Tom Venuto. Ik heb zijn e-book gekocht en ben dat gedisciplineerd gaan volgen. Binnen 3 maanden had ik mijn lichaam getransformeerd en nog belangrijker, ik voelde me gezonder en zelfverzekerder!

Fitness voor vrouwen in de Arabische wereld

Maya Nassar heeft meerdere keren met succes op het podium gestaan. In 2014 werd ze 1e in de Bikini categorie tijdens de Pure Elite UK Championships. Een jaar later ging ze naar huis met 2e en 3e plekken in de categorie fitness. Een bijzondere prestatie als je bedenkt dat Maya uitkomt voor een Arabisch land, waar nog nooit eerder een vrouw deelnam in deze tak van sport.

In 2014 nam je contact op met de Minister van Sport om Libanon te vertegenwoordigen tijdens (bikini-)fitnesswedstrijden. Libanon is nog vrij liberaal in vergelijking met enkele van de omringende landen. Hoe werd er in de Arabische wereld gereageerd op de deelname van een vrouw in deze sport? En hoe ging je om met alle (gemengde) reacties?

In Libanon heb je ook religious freaks die wel eens iets posten, maar wat je zegt, Libanon is veel liberaler dan de omringende landen. In Libanon is het heel normaal dat een vrouw draagt wat ze wilt, al is dat een minirokje met een kort topje, dat is allemaal heel gewoon. Wat me het meest is bijgebleven waren de comments op een interview met een Pakistaanse krant. Ik kreeg letterlijk doodsbedreigingen van religious freaks die stelden dat ik geen goede moslim was. Dat klopt overigens, want ik ben niet Islamitisch. Libanon is qua religie heel divers, er zijn 21 erkende religies! Maar goed ik zit natuurlijk niet op dat soort negativiteit te wachten. Gelukkig zijn de positieve reacties altijd in de meerderheid en ben ik blij als ik mensen inspireer om ook een gezonde lifestyle na te streven.

Hoe zit het vandaag de dag met fitness en bodybuilding voor vrouwen in de Arabische wereld? Heb jij de trend gezet en vrouwen geïnspireerd of is er nog steeds een lange weg te gaan in vergelijking met Europa en de Verenigde Staten waar steeds meer vrouwen aan de beste versie van zichzelf werken?

Wat me opvalt is dat globaal gezien in Libanon vrouwen nog een beetje bang zijn voor gewichten. Er heerst nog altijd het idee dat je van gewicht training heel groot en breed word. Ik heb het idee dat Europese vrouwen en de vrouwen in de VS inmiddels wel weten dat je met cardio alleen er niet komt en dat weight training essentieel is voor het krijgen van een mooi strak gevormd lichaam.

Zwangerschap en fitnessroutine

Inmiddels ben je 8 maanden zwanger. Kun je beschrijven hoe je voedingspatroon er nu uit ziet? En welk effect heeft de zwangerschap op je huidige trainingsroutine?

Qua eten eet ik hetzelfde, gezond veel proteïne en volkoren granen waar ik koolhydraten eet. Ik eet wel meer van alles. Een zwangere vrouw moet 300 tot 400 meer calorieën eten heb ik begrepen dus dat doe ik dan ook. Oh, en als ik zin een stuk taart heb dan doe ik dat ook af en toe. Ik train nog steeds maar op de momenten dat ik misselijk was trainde ik minder. Ik doe nu wel de laatste maanden minder high intensity en train lichter. Maar ik doe nog veel cardio! Ook tijdens de zwangerschap is het belangrijk om te blijven trainen. Het vergemakkelijkt de bevalling en het duurt ook minder lang na de bevalling voor je in shape bent.

Start Living Right

Maya Nassar heeft het Start Living Right platform gecreëerd. Via de website, de social media kanalen en de populaire Start Living Right app voor de smartphone deelt ze haar ervaringen op het gebied van fitness en voeding en motiveert ze anderen om ook de beste versie van zichzelf te worden. Dit lijkt goed te lukken met meer dan 200000 volgers op Facebook en bijna 100000 op Instagram. Sinds enige tijd is daar ook de Start Living Right gym in Antelias, Libanon bijgekomen. Naast al haar bezigheden op het gebied van online coaching en coaching in de gym zet ze zich ook in voor het welzijn van dieren met de non-profit organisatie Animals Lebanon.

Je hebt succes als fitnessatlete, hebt een groot bereik met “Start Living Right” via de blog, de social media kanalen en de gratis fitness app en bent presentatrice van het het Get Fit tv-programma op MTV Lebanon. Ook heb je inmiddels je eigen gym geopend. Wat staat er verder nog op de planning voor de toekomst? Wat zijn je huidige doelen?

Eerlijk gezegd leef ik mijn droom momenteel. Waar ik eerst mensen op afstand hielp via online coaching doe ik dat nu in persoon in mijn gym. Wat ik graag zou willen is dat mijn gym heel erg succesvol wordt en mensen er graag komen trainen en resultaten boeken.

Je hebt een Nederlandse moeder en een Libanese vader, bent geboren in Long Island, New York, opgegroeid in Afrika en bent via Londen uiteindelijk in Libanon terecht gekomen. Je hebt 4 verschillende paspoorten. Waar voel jij je nu echt thuis? En bezoek je Nederland nog wel eens?

Om te beginnen met de laatste vraag, ik kom niet heel veel in Nederland meer. Vroeger kwam ik er elke zomer om mijn oma te bezoeken maar nadat zij overleed niet meer veel maar het staat wel steeds op de planning! Ik heb daar ook vrienden wonen! Ik voel me denk ik een mix van mijn nationaliteiten. Ik heb het liberale en open-minded van een Nederlander en het gulle en ‘hang naar gezelligheid’ en feesten en het sociale van een Libanees. Nigeria heeft een speciaal plekje omdat ik daar ben opgegroeid.

Tips van Maya Nassar

Tot slot, welke tips kun je onze lezers meegeven om hun eigen doelen te bereiken?

IEDEREEN kan fit worden als je je mind er toe zet. Je moet het leuk vinden dus vind een activiteit die je ook echt leuk vind om te doen. Het heeft geen zin om elke dag een uur cardio te doen terwijl je het vreselijk vind. Misschien vind je het wel leuk om een groepssport te doen of om bijvoorbeeld te boksen. Maar blijf actief. Een andere tip die ik altijd meegeef is, drink je calorieën niet. In veel drankjes zit ontzettend veel suiker, ook in fruitsapjes. Eet dan liever een sinaasappel of een appel.

De Fitnessbaas wil Maya hartelijk bedanken voor het interview. We willen haar dan ook veel succes wensen met al haar activiteiten in de toekomst. Wil je Maya Nassar volgen? Dat kan op de volgende social media kanalen:

Website: Start Living Right
Facebook
Instagram
Start Living Right app: Google Play of App Store

Fitnessbaas

De fitnessbaas is een echte eindbaas. Wekelijks schrijft hij artikelen over fitness, voeding en gezondheid voor fitnessbaas.nl. Geen moeilijke taal of loze beloftes. De fitnessbaas zegt waar het op staat.

Reageer op dit artikel

Loading Facebook Comments ...