Keuringsdienst van Waarde en eiwitpoeder

Afgelopen donderdag onderzocht het tv-programma “Keuringsdienst van Waarde” het steeds populairder wordende eiwitpoeder. Alhoewel er niet direct een conclusie aan de zin- en onzin van eiwitpoeder in het programma werd gegeven, eindigde het programma met een opmerkelijke uitspraak: “Je kunt net zo goed 2 bekers chocolademelk of een bakje yoghurt na het sporten nemen.” Dit geldt misschien voor de sporter die niet op zijn of haar voeding let en alleen na het voetballen of hockeyen even een eiwitrijke snack of maaltijd wilt nemen, maar voor de serieuze krachtsporter is dit veel te kort door de bocht. We moeten tenslotte op onze voeding letten en de macro’s (eiwitten, koolhydraten en vetten) dienen in balans te zijn. Dit is heel simpel aan te tonen met de volgende vergelijking tussen magere chocomel en één van de getoonde eiwitpoeders in de uitzending. De Whey Perfect Protein van XXLnutrion.nl.

Magere Chocomel vs. eiwitpoeder

Magere Chocomel per 100 ml

eiwit 3,2 gram
koolhydraten 10,1 gram
– waarvan suikers 9,9 gram
vet 0,4 gram
calorieën 58

Whey Perfect Protein van XXLnutrition per 20 gram (1 scoop)
eiwit 15,5 gram
koolhydraten 1,5 gram
– waarvan suikers 1,4 gram
vet 1,25 gram
calorieën 80

Een groot verschil in eiwitverhoudingen. Wil je qua eiwitten hetzelfde binnenkrijgen als met het eiwitpoeder, dan zul je toch al gauw 500 ml magere chocomel moeten drinken. Dat komt inderdaad aardig overeen met 2 glazen chocomel, zoals in het tv-programma Keuringsdienst van Waarde en eiwitpoeder wordt uitgelegd. Echter komt de magere chocomel dan uit op de volgende waardes:

Magere chocomel per 500 ml

eiwit 16 gram
koolhydraten 50,5 gram
– waarvan suikers 49,5 gram
vet 2 gram
calorieën 290 calorieën

Nu komen we uit op 290 calorieën van de magere chocomel tegenover de 80 calorieën van het eiwitpoeder voor dezelfde eiwitwaarde. Een groot verschil! Daarnaast bevat de 500ml magere Chocomel meer dan 11 suikerklontjes. Hoe ze bij deze conclusie komen in de uitzending van Keuringsdienst van Waarde en eiwitpoeder is mij dan ook een raadsel. Hoe kun je nu 290 calorieën met 11 suikerklontjes gelijkstellen aan eiwitpoeder van 80 calorieën met nog geen half suikerklontje?

Whey eiwitpoeder is een supplement

Natuurlijk is eiwitpoeder een supplement. Het is bedoeld als aanvulling op je voeding, niet als vervanging van een maaltijd. Je kunt ook aan je dagelijkse eiwitbehoefte (1,7 tot 2 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht) als krachtsporter komen door gewone voeding te eten. Echter zul je dan ook een groot deel van de dag doorbrengen in de keuken om continue maaltijden met kip en tonijn te maken en zit je dagelijks 10 eieren weg te eten. Leuk voor de die-hard bodybuilder en respect als je dat vol kunt houden, maar voor de krachtsporter die ook nog andere verplichtingen heeft in het leven is dat geen doen. Bovendien wordt dat een erg dure aangelegenheid om dagelijks diverse porties kip aan te schaffen. Ook wij eten gezonde eiwitrijke maaltijden, maar om onze eiwitbehoefte nog even de boost te geven die we nodig hebben om onze dagelijkse hoeveelheid eiwitten te halen nemen we ook eiwitpoeder als aanvulling.

Veel whey poeders te duur

Wat wel goed naar voren kwam in de tv-uitzending van Keuringsdienst van Waarde en eiwitpoeder zijn de belachelijke bedragen die soms gevraagd worden voor eiwitpoeders. Whey is namelijk niet duur om te maken. Het is een restproduct wat overblijft bij de productie van kaas. In sommige winkels en webshops betaal je soms wel 35 euro voor 1 kilo whey poeder. Natuurlijk heb je dan een flitsende verpakking, maar je betaalt met name voor de naam, de verpakking en het marketingbudget. Bestel je echter bij xxlnutrition, body&fit, MyProtein of Bulkpowders dan zul je zien dat het ook veel goedkoper kan. Doe daarom altijd onderzoek voordat je de eerste de beste verpakking uit een winkel haalt.

Tip voor de volgende aflevering van Keuringsdienst van Waarde

Een betere aflevering zou geweest zijn om de zuiverheid van eiwitpoeder van de verschillende merken te onderzoeken. Bij een aantal merken komt de werkelijke zuiverheid van het eiwit niet overeen met het percentage wat aangegeven wordt op het label. Wil jij weten welke merken eiwitpoeder het zuiverste zijn? Kijk dan eens op de whey eiwit ranking van Supplementlabtest.com.

De aflevering van 22 september kun je hier terugkijken.

Foto: Keuringsdienst van Waarde
Bron: KRO-NCRV

Fitnessbaas

De fitnessbaas is een echte eindbaas. Wekelijks schrijft hij artikelen over fitness, voeding en gezondheid voor fitnessbaas.nl. Geen moeilijke taal of loze beloftes. De fitnessbaas zegt waar het op staat.

Reageer op dit artikel

Loading Facebook Comments ...