MyFitnessPal review

In deze MyFitnessPal review behandelen we één van de populairste gratis apps voor je smartphone. Deze app claimt je te helpen met afvallen, doordat je precies kunt tracken wat je dagelijks aan voeding naar binnen schuift. Ook kun je berekenen wat voor invloed sport heeft op je gewicht en toont het nauwkeurig het verloop van je gewicht als je de lijn voortzet. In deze MyFitnessPal review kijken we naar de mogelijkheden van deze app. Hoe werkt de app precies en kun je er daadwerkelijk mee afvallen? Je leest het in onze MyFitnessPal review.

Geschiedenis van MyFitnessPal

MyFitnessPal werd al in 2005 voor het eerst uitgegeven. Het begon als website en werd opgezet door Mike Lee en Albert Lee. Mike wilde wat gewicht verliezen voor zijn strandvakantie en schakelde een personal trainer in. Deze gaf hem een lijst met 3000 producten met de bijbehorende voedingswaardes en calorieën. Dat moest makkelijker kunnen dacht programmeur Mike. Hij ontwikkelde de MyFitnessPal website waar mensen via een eigen account bij konden houden welke producten ze dagelijks aten en wat de voedingswaardes en calorieën hiervan waren. In 2009 werden de smartphones populair. Mike zag verschillende concurrenten met bijbehorende apps en wilde ook een app voor de iPhone en de Android market. Samen met zijn broer Albert Lee ontwikkelden ze de MyFitnessPal app. Al snel groeide het marktaandeel ontzettend en werden ze de nummer 1 op het gebied van “Fitness en nutritional” apps. In februari 2015 kocht sportmerk Under Armour MyFitnessPal voor een bedrag van maar liefst 475 miljoen dollar. Op dat moment had MyFitnessPal 80 miljoen leden. Alhoewel de app altijd gratis voor iedereen beschikbaar was, is er sinds mei 2015 ook een premium editie voor betalende gebruikers. Zo kregen betalende gebruikers nog meer opties beschikbaar om hun calorie-inname bij te houden. Leuke historie, maar wat kun je er eigenlijk mee?

MyFitnessPal app

Wat is MyFitnessPal?

Als lezer van deze MyFitnessPal review wil je natuurlijk weten wat deze app precies is en wat je er mee kunt. MyFitnessPal is eigenlijk een soort voedings- en activiteiten dagboek. Als gebruiker maak je een account aan en stel je je doelen in. Je vult je lengte en gewicht in en je streefgewicht. Vervolgens geef je aan hoeveel gewicht je elke week wil verliezen. De app toont vervolgens automatisch het aantal calorieën wat je dagelijks moet gaan eten om je doel te bereiken. Het toont een einddatum waarop je je ideale gewicht zou moeten bereiken. Ook de invloed van activiteiten is goed geregeld. Ga je die dag sporten? Vul je activiteiten in en het wordt automatisch ingevuld bij je dagelijkse calorie-inname. Als je je precies houdt aan je dagelijkse doelen zal je op de juiste datum op je streefgewicht uitkomen. Maar hoe weet je nu wat het aantal calorieën is wat je dagelijks binnenkrijgt? De beste feature van MyFitnessPal is de grote database met voedselproducten. Oorspronkelijk stond het bomvol met producten die in Amerikaanse supermarkten verkrijgbaar zijn, maar er komen ook steeds meer producten van Nederlandse supermarkten in de database. Heb je een koekje gegeten van het huismerk van je favoriete supermarkt? Het staat erin. Neem je een sausje van een A-merk? Ook deze vind je terug. Het enige wat je hoeft te doen is de juiste hoeveelheid in te vullen wat je gegeten hebt. Keukenweegschaal gebruiken dus! Kun je het product niet vinden? Een handige barcodescanner helpt je met zoeken. Staat het product er toch niet in? Je kunt het makkelijk toevoegen, maar dan moet je wel de juiste voedingswaardes op het product vermelden. Het idee achter de app is om alles wat je dagelijks eet in te vullen in je logboek. De app berekent vervolgens de rest. Aan het einde van iedere dag zie je precies hoeveel calorieën, macro-nutriënten (eiwitten, koolhydraten, vetten), vitamines, mineralen, suiker, zout en ga zo maar door, hebt binnen gekregen.

MyFitnessPal

Is de MyFitnessPal app echt zo goed?

Over het algemeen is de fitnessbaas enthousiast over deze app in de MyFitnessPal review. Toch kent het ook verschillende minpunten die we in deze MyFitnessPal review uiteraard moeten vermelden. Niet alle Nederlandse producten staan erin. Staat het er wel in? Dan is het de vraag of het klopt. De database wordt door gebruikers in stand gehouden. Maakt iemand een foutje? Dan klopt je dagelijkse calorie-inname niet. De app is ook niet de meest gebruikersvriendelijke die er is. Het kan een kwestie van gewenning zijn, maar na enkele weken ben ik soms nog steeds aan het zoeken naar bepaalde functies. De interface van MyFitnessPal kan echt wel wat beter. Alhoewel de app je goed helpt in bewuste keuzes maken op het gebied van voeding, is meer kennis op het gebied van voedingswaardes wel belangrijk. Je kan dan wel het juiste aantal calorieën bijhouden, maar of je goed bezig bent qua eten weet je feitelijk niets. De app maakt geen onderscheid in calorieën van koekjes en chips of groente en fruit. Het eerste bevat nauwelijks voedingswaarde terwijl het tweede bomvol vitaminen en mineralen zit. Om de app goed te kunnen gebruiken moet je eigenlijk kennis van voeding hebben. MyFitnessPal helpt goed je calorieën bijhouden, maar helpt je niet in het veranderen van je levensstijl. De leuke grafieken met voorspellingen over je gewichtsverlies kloppen ook van geen kant. Ieder mens is anders. Wat bij de ene persoon werkt, zal niet bij de ander werken. Toch biedt het wel degelijk een goede ondersteuning tijdens het afvallen. Je krijgt in ieder geval een stukje bewustwording hoeveel calorieën je dagelijks eet, ook al laat het op andere punten wat steken vallen. Dan is het nu tijd voor het vonnis in de MyFitnessPal review.

MyFitnessPal review conclusie

Ondanks de verschillende minpunten die MyFitnessPal kent, zijn we over het algemeen toch positief in deze MyFitnessPal review. Neem je de bovenstaande minpunten voor lief, dan houd je een app over die je wel bewust kan maken over de hoeveelheid calorieën die je dagelijks eet. Veel mensen onderschatten hun dagelijks calorie-inname. Vul je het logboek van deze app naar waarheid in, dan zou je tot de conclusie kunnen komen dat je eigenlijk veel meer eet dan eigenlijk zou moeten. Hecht niet teveel waarde aan de database en vergelijk de voedingswaardes altijd met de producten die je zelf in huis hebt. Zo weet je zeker of het klopt. Wel raden wij aan om meer kennis op te doen van gezonde voeding. Hier maakt de app geen verschil in. Je hoeft geen diëtist in je eigen tijd te worden, maar je leert met deze app niets over het verschil tussen bewerkte en onbewerkte voeding. Zoek je echter een leuke app om je calorieën te tellen en je dagelijkse beweging bij te houden? Dan kan je hier zeker geen buil aan vallen. Wij geven deze app in de MyFitnessPal review in ieder geval een ruime voldoende. We zijn echter ook eerlijk. Het is een goede calorieënteller, maar ook niet veel meer dan dat.

Heb je interesse in deze app naar aanleiding van de MyFitnessPal review? Kijk dan op: MyFitnessPal.nl

Fitnessbaas

De fitnessbaas is een echte eindbaas. Wekelijks schrijft hij artikelen over fitness, voeding en gezondheid voor fitnessbaas.nl. Geen moeilijke taal of loze beloftes. De fitnessbaas zegt waar het op staat.

Reageer op dit artikel

Loading Facebook Comments ...