Waarom een dieet niet werkt

In de basis kan iedereen gewicht verliezen. Je moet simpelweg minder calorieën tot je nemen dan het lichaam nodig heeft. Dankzij dit calorietekort verbrand je meer energie dan er binnenkomt en dit zal, mits er geen crashdieet gevolgd wordt en een gezond voedingspatroon nagestreefd wordt, leiden tot het aanspreken van de vetvoorraad van het lichaam als brandstofbron. Nu zitten er complexe lichamelijke processen achter dit geheel, waardoor deze uitleg ietwat eenvoudig weergegeven wordt, maar in de basis is dit alles wat je nodig hebt om te weten hoe je moet afvallen. Toch lukt het heel veel mensen niet om blijvend resultaat te houden. Hoe dat kan? Wij vertellen je waarom een dieet niet werkt.

Een tijdelijk dieet zorgt voor tijdelijk resultaat

Aan het begin van deze maand zijn veel mensen weer begonnen aan een dieet. Afvallen staat traditioneel hoog op de “goede voornemens lijstjes”. Alhoewel veel goede voornemens omtrent afvallen inmiddels (helaas) alweer gesneuveld zijn, zijn er toch altijd mensen die hun strijd tegen de kilo’s gewonnen hebben door het volgen van een dieet. Uit onderzoek blijkt echter dat veel mensen die een dieet succesvol gevolgd hebben binnen een jaar alweer flink zijn aangekomen. In sommige gevallen zijn ze zelfs zwaarder dan voordat ze met het dieet waren begonnen. Hoe valt dit nu te verklaren? Een dieet werkt niet omdat je niks leert over het maken van gezonde keuzes. Je volgt het dieet zoals staat aangegeven. Je verliest gewicht en aan het einde van het dieet begin je weer “normaal” te eten, net zoals je deed voordat je begon met het dieet. De kilo’s vliegen er gelijk weer aan, helemaal als je een crashdieet gevolgd hebt. Waarom een dieet niet werkt? Een dieet is tijdelijk en werkt daarom ook niet op de langere termijn. Een tijdelijke verandering geeft geen blijvend resultaat.

Leer om de juiste keuzes te maken

De enige manier om blijvend gewicht te verliezen is door het aanleren van een gezond voedingspatroon. Je hoeft geen “Fitgirl” of “Fitnesshunk” te worden om te slagen in je opzet. Iedereen kan het. Je moet alleen leren om de juiste keuzes te kunnen maken. Dit betekent niet dat je jouw favoriete producten nooit meer kunt eten. Dat stukje chocola of dat lekkere koekje hoef je je echt niet te ontzeggen. Sterker nog, als je jezelf wel producten gaat ontzeggen is de kans groter dat je de strijd tegen de kilo’s ook niet zult winnen. Door jezelf strenge restricties op te leggen is de kans groter dat je zult falen. Doe dit dan ook niet. Je wordt niet dik van een koekje of chocolaatje op zijn tijd. Je wordt dik omdat je voortdurend de verkeerde keuzes hebt gemaakt. Nu is dat in deze tijd van vele verleidingen ook helemaal niet vreemd. De supermarkten liggen vol met lekkere (en ongezonde) producten en je wordt overal bestookt door mensen met hun hippe dieetboeken of afslankprogramma’s. Wat is nu waar en wat kun je het beste doen? De beste manier is om een gezond voedingspatroon aangeleerd te krijgen, zonder restricties op producten, maar met restricties op de porties. Een goede diëtist(e) of personal coach zal daarom ook altijd blijven hameren op zelfontplooiing en het verbreden van je eigen kennis over eten, zodat je na verloop van tijd zelfstandig verder kunt met het maken van de juiste keuzes. Daarbij moet er tevens aandacht zijn voor het mentale aspect, omdat dat nu eenmaal het zwaarste is bij het maken van de juiste keuzes en je grootste vijand tijdens het afvallen.

Waarom een dieet niet werkt

Je leert niet de juiste keuzes te maken. Een gezondere levensstijl kun je met hulp van een diëtist of personal trainer aanleren, maar niet voorgekauwd krijgen. Je moet er daadwerkelijk moeite voor doen om de basistheorie van voeding en het mentale aspect onder de knie te krijgen. Je kunt nu eenmaal geen verstandige keuzes maken door een voorgekauwd voedingspatroon te volgen. Wat doe je dan na afloop van het dieet? Weet jij wat je nu wel of niet kunt eten? Een goede diëtist(e) of personal trainer geeft jou niet alleen een voedingsschema, maar leert je tegelijk om ook zelf verstandige keuzes te maken. Hun taak is voltooid als zij zichzelf overbodig hebben gemaakt en jij zelfstandig de juiste keuzes kunt maken. Een gezond voedingspatroon is namelijk niet tijdelijk, maar voor altijd. Een blijvende verandering in gewicht werkt dan ook niet met een tijdelijk dieet. Je moet er dus ook wel daadwerkelijk voor open staan om nieuwe dingen te leren. Ook binnen een gezonde levensstijl passen een stukje chocola of een lekker koekje op zijn tijd. Alleen door te leren over voeding en over je eigen gedrag kun je een voedingspatroon aanleren waar je de rest van je leven plezier van kunt beleven. Een blijvende verandering voor blijvend (gewichts)resultaat.

Fitnessbaas

De fitnessbaas is een echte eindbaas. Wekelijks schrijft hij artikelen over fitness, voeding en gezondheid voor fitnessbaas.nl. Geen moeilijke taal of loze beloftes. De fitnessbaas zegt waar het op staat.

Reageer op dit artikel

Loading Facebook Comments ...